Kuvapalvelu IStockilta kilahti uutiskirje sähköpostiin. Luin ja klikkasin linkkiä, aika harvinaista. Yhtenä syynä oli varmasti uutiskirjeen ulkoasu, sen ajatuksia herättävät kuvat.
Visuaalisuus on uusi musta, sitä ei käy kiistäminen. Cisco, maailman suurin verkkoyhtiö, arvioi, että vuonna 2020 videomuotoista sisältöä on 82 % kaikesta verkkoliikenteestä. Kuvien määrä ja merkitys on tätäkin suurempi.
IStockin artikkelissa kuvatrendeissä nousi esille kolme pääteemaa, joihin tutustuin tarkemmin.
”Käsitteellinen realismi”
Todellisuuden ja mielettömyyden yhdistäminen. Kuvat ovat villisti erilaisia, mutta vastaanottajalle sympaattisella tavalla tutunomaisia. Saavuttamattomat ja täydelliset tyylit eivät enää saa vastakaikua. Kuvatrendien valtavirtaa on rosoisuus.
Kuluttajista on tullut sisällöntuottajia ja epätäydellisten, DIY-kuvien, tyyli puree. Käsitteellinen realismi puhuttelee katsojaansa epätäydellisyydellä ja rosoisuudella. Kliseinen täydellisyys vaihtuu realismiin.
Haut sanoilla ’aito’ ja ’aito elämä’ ovat kaksinkertaistuneet, suodattamattomat ja samaistuttavat sisällöt puhuttelevat. Huumori toimii lähes aina, erityisesti yhdistettynä elämänmakuiseen epätäydellisyyteen.
Stereotyypit särkyvät
Uudenlainen ja yllättävä maskuliinisuus yhdistyy haavoittuvuuteen, se tehoaa katsojaan. Maskuliininen ”Undone” jäljittelee maskuliinisuutta, joka on esitetty monimutkaisesti, lempeästi ja emotionaalisesti älykkäästi. Jyllääkö muuttuvassa yhteiskunnallisessa ja visuaalisessa kulttuurissa maskuliinikriisi?
Kuvilla on mahdollisuus hylätä tylsät stereotypiat mieskuvasta. Mieskuvat tarjoavat nyt tilaa haavoittuvuudelle ja monimuotoisuudelle. Miehet reagoivat yhä enemmän empaattisiin ja aitoihin kertomuksiin. Tarinat purevat ja kuvat rikkovat kaikenlaisia stereotypioita yhä kiivaammassa tahdissa.
Toinen renessanssi
Hiljaisen mietiskeleviä kuvia, joista kumpuaa käsityötaitojen tunnelma, lähes maalauksellinen henki. Erityisesti tämä tyyli näkyy Instagramissa. Etnisesti monipuolista, positiivista ja kulttuurisesti rikasta kuvakerrontaa. Historia ja rosoinen värikylläisyys ovat tämän tyylin tuntomerkkejä. Toinen renessanssi haastaa ja hylkää vakiintuneet ilmaisut ja stereotyypit, se esittää ihmisiä yllättävistä ja rikkaista kuvakulmista. Toinen renesanssi kumpuaa erityisesti sukupolvi Z:n kuvista, 2000-vuosikymmen alussa syntyneen sukupolven, jolle kuvat ovat tässä ja nyt.
Jos kiinnostus vuoden 2018 kuvatrendeihin heräsi, lue lisää ja uppoudu kuvavirtaan:)
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna