Mentorointia

Viisi vuotta sitten, silloin tuoreena yrittäjän, sain Pääkaupunkiseudun Yrityskummien kautta itselleni mentorin. Tapasimme useamman kerran ja  jokaisen kerran jälkeen löysin yrittäjyydestäni ja itsestäni jotain uutta. Jokin palanen ajatuksissani jäsentyi tapaamisen jälkeen aina uudelleen, sai muodon ja mahdollisuuden kasvaa.

Mentoroinnin juuret löytyvät antiikin Kreikan jumaltaruista. Lähtiessään Troijan sotaan Odysseus pyysi ystäväänsä Mentoria huolehtimaan pojastaan Telemakhoksesta ja toimimaan tälle opettajana, neuvonantajana, kasvattajana ja ystävänä. Vastoinkäymiset kotona saivat Telemakhoksen rukoilemaan jumalatar Athenea. Athene ilmestyi hänelle Mentorin hahmossa ja rohkaisi poikaa lähtemään merten taa kuulemaan uutisia isänsä kohtalosta. Telemakhos päätti totella neuvoa ja huomasi muuttuneensa samalla poikasesta vastuulliseksi ja toimeliaaksi nuorukaiseksi. Mentor, uskollisuuden, oikeamielisyyden ja viisauden esikuva, oli nuoren miehen jumalallinen neuvonantaja. Tänä päivänä  mentoriksi kutsutaan yleisesti luotettavaa ystävää, neuvonantajaa, opettajaa tai kokenutta henkilöä.

Uudelle yrittäjälle yhteistyö toisten yrittäjien kanssa on tärkeää. Mahdollisuus saada neuvoja ja vaihtaa ajatuksia kokeneemman yrittäjän kanssa on todella arvokasta. Mentoriltani en kaivannut valmiita vastauksia, vaan sparraajaa, joka haastoi minut puntaroimaan ideoitani ja antoi perspektiiviä ongelmiini.

Sain myös kutsun liittyä mukaan WOMENTO hankkeeseen eli Väestöliitossa toimivaan korkeakoulutettujen maahanmuuttajanaisten mentoriverkostoon. Tavoitteena on luoda maahanmuuttajanaisille suomalaisia verkostoja, ja auttaa naisia löytämään uusia ovia suomalaiseen työelämään.

Mentorointia puolin toisin, aktorina ja mentorina. Yksin ei kukaan löydä aina sopivia avaimia, usein tarvitsemme toistemme apua. Mentori on mielestäni oiva ovenavaaja, joka kykenee näyttämään millaisia mahdollisuuksia voi avautua. Olkoot ovet mielemme sisäisiä tai uusiin, ammatillisiin haasteisiin johtavia.

Nyt kun runsas viisi vuotta yrittäjyyttä on kulunut, haikailen taas mentorin perään. Verkostot ja kollegat ovat tärkeitä, mutta keskeneräisten ajatusten avaajaa kaipaan. Mihin suuntaan, miten uudistua ja mitkä ovat oman yrittäjyyteni kasvun resurssit – ring ring, mentori haussa!

LinkedIn
Scroll to Top