Viime aikoina olen tarttunut ahkerasti kirjoihin, uusiin sekä vanhoihin. Olen lukenut hyllystä löytyneitä ja etsinyt käsiini uunituoreita tekeleitä. Jatkuvan somettamisen rinnalle olen löytänyt taas lukemisen. Pekka Mattilan ”Otollinen tilaisuus – miten tarttua muutokseen” tarjosi konkreettisia esimerkkejä ja jopa työkaluja muutoksen kourissa oleville työyhteisöille ja omaan työhön.
Miten ei toivotusta muutoksesta voi kehkeytyä otollinen tilaisuus johonkin aivan uuteen. Mattila pohtii tätä organisaatioiden ja työyhteisöjen näkökulmasta. Omani on varsin kevyt, mutta muutos ja muuntumisen tarve on jatkuvaa. Löysin itsestäni kaikki Mattilan listaamat työyhteisön muutosroolit.
Aktivistin, joka käynnistää innokkaasti uutta. Oikea muutoksen veturi. Tällä tyypillä motivaatio oppia uutta ja kehittää omaa ammattitaitoaan on korkea. Tätähän me kaikki yrittäjät olemme, joka päivä valmiina tuulta päin ja kohti uusia haasteita. Hmm.
Seurailija, tuo hiljainen enemmistön joukko, perustoimintojen tukipilari. Seurailija on usein alun epäröinnin jälkeen juuri se, joka sitoutuu muutokseen ja uuteen tapaan toimia. Vie asiat loppuun asti vankalla ammattitaidolla ja kokemuksella. Moni yrittäjän työpäivä on tuota puurtamista, hiljaisen tiedon hyödyntämistä ja sitkeää tekemistä.
Epäilijä, senkin valitettavasti löysin itsestäni. Kun on niitä päiviä, kun täyttymättä jääneet houkuttelevat toivekuvat ovat jääneet toteutumatta, tai toteutuneet sitten joskus pitkällä viiveellä. Tuloksia pitäisi syntyä, kun niitä muutoksen myötä on luvattu. Mieluiten nopeasti ja näkyviä.
Oppositio, vielä astetta kovempi vastus muutokselle ja uudistumiselle. Onneksi tällaista vanhan kehyksen vangiksi jäämistä ei juurikaan löydy yrittäjistä. Ei edes niinä kovimpina hetkinä, kun tuntuu, että koko pallo pyörii väärään suuntaan. Silloin yleensä ohjat ottaa käteensä aktivisti, ja taas mennään tuulta päin.
Opportunisti, haastava rooli, jonka leiman voi työyhteisössä saada myös silkalla aktiivisuudella. Työyhteisön hengen rakentamisessa usein varsin ristiriitainen hahmo. Johtamisen kannalta kätevä työrukkanen, mutta opportunistin piirteistä säännöistä piittaamattomuus sekä rutiinien ja velvollisuuksien karttaminen voi todella syödä työyhteisön yhteistä matkaa kohti uutta kasvua. Tunnustan, yrittäjänä on toisinaan päästettävä sisäinen opportunisti irti.
Mattilan tutkimuksen mukaan muutosroolien annossuhde suurehkolla työpaikalla on noin 10-15 % aktivisteja, 40-50 % seurailijoita, 35-40 % epäilijöitä, 5-10 % oppositiotoimijoita ja noin prosentin verran opportunisteja. Yrittäjänä roolien vangiksi ei onneksi voi jäädä. Tasaisin väliajoin on kaivettava itsestään esiin eri roolit. Epäilijälle ja oppositiolle ei nyt ole paikkaa avoinna.
Pekka Mattilan ”Otollinen tilaisuus – miten tarttua muutokseen” on kirjoitettu 2008. Vuosien saatossa työelämä on muuttunut valtavasti, Mattilan opit tuntuvat kuitenkin hyvin tuoreilta. Loikka digitaalisiin koulutusympäristöihin tapahtui hetkessä, otollisia tilaisuuksia tarttua muutokseen on ollut tarjolla runsaasti.